Haber

Bakanlık önündeki görevliler: ‘2 ayda ancak 20 bin lira alıyoruz’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “öğretmen maaşı 20 binin üzerinde” sözlerine öğretmen ve memurlar tepki gösterdi. Eğitim-İş ve Büro Hizmet Şubesi Kamu Çalışanları Sendikası (Büro-İş), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde Bakan Bilgin’i protesto etti.

ANKA’nın haberine göre bakanlık önünde toplanan görevliler, açlık sınırının “9 bin 475 TL” olduğunu hatırlattı.

Bir öğretmen, “Bugün ispatla birlikte yoksulluk sınırında yaşayan bir öğretmenin maaşı ortalama. Bugün göreve yeni başlayan bir öğretmen 12 bin TL civarında maaş alıyor. Yani bakanın ‘öğretmenler 20 bin liradan fazla alıyor’ açıklaması delillerle yalanlandı. Bu nedenle öğretmenlerin eşit işe eşit ücret kapsamında bölüştürmesinin önüne geçilmesini istiyoruz.”

17 yıldır öğretmenlik yaptığını ancak 13 bin 600 TL maaş aldığını söyleyen bir başka öğretmen ise şunları söyledi:

“Bir acemi öğretmen bugün 12 bin 400 lira ücretle başlıyor. Ancak ne yazık ki bugün afet bölgesinde toplumu aşacak, toplumun yaralarını saracak öğretmenlerin umutsuz olduğunu görüyoruz. Bu öğretmenler küsüyor ve özel sektörde çalışan öğretmenler asgari fiyatın altında fiyat alıyorlar. Biz öğretmenler ayrıştırılmak istemiyoruz. 20 bin lira diyorsun. Ya aradaki farkı verin ya da kamuoyunda bir algı yaratmayın hocam ben 17 yıllık öğretmenim 13 bin 600 lira maaş alıyorum.”

“GERÇEKLE KARŞILAŞTIRIN, TOZ PEMBE BİR ŞEHİR ÇİZİYOR”

Eğitim-İş Genel Lideri Kadem Özbay da şunları söyledi:

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Alım katıldığı bir televizyon programında kamuda en düşük maaşın 11 bin 900 lira civarında olan ‘hizmetçi’ takım maaşı olduğunu söyledi. ‘Lira üzerinde. Gerçek ülkede açlığın sonu 11 bine yaklaşıyor ve memurların en düşük maaşı açlık sınırının altında. Gerçek nedir? Fiyat aralığı Türkiye’de. kamu sektörü bakanın belirttiği aralıkta değil ve 4 yaşındaki bir öğretmen bile sadece 12 bin lira alıyor.Gerçek; meyve ve sebzeler artan tahıllarla satılıyor ve istikrarlı bir diyet için gerekli olan aylık gıda harcaması Mart ayında 4 kişilik bir aile 632 lira artarak 10 bin 891 liraya yükseldi.Bu nedenle emeğin onurunun her zaman savunucusu olan Eğitim-İş olarak buradan sesleniyoruz;Örtülecek büyük bir saçmalık yok. Biz kamu emekçilerine çektirdiğiniz sefaleti, görünmez kılmak için sonsuz bir kibir yok! Bize yaşattığınız rezaletin farkındayız ve elimizden gelen gayretle bu utanç tablosunu değiştireceğimizden şüpheniz olmasın.”

’20 BİN TL MAAŞIMIZ AMA İKİ AY ALDIK’

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, memurların taleplerinin yazılı olduğu kağıtları çuvaldan dökerek şunları söyledi:

“Çalışma Bakanı Vedat Alım, 1 Nisan’da en düşük memur maaşının 20 bin lirayı geçtiğini söyledi. 20 bin TL maaş alıyoruz ama iki ayda. Şaka yapacak durumda değiliz. Bu açıklama EYT talep eden milyonlarca vatandaşı ve memuru karşı karşıya getiren çok tehlikeli bir açıklamadır. Tüm kamuoyunun bilmesini istiyoruz. Gerçek maaşımız 11 bin 313 TL. İşte maaş bordrosu. Emeğimizin karşılığını ve insanca yaşayabileceğimiz bir bedel istiyoruz. SGK’da fazla mesailerin uzunluğu ve bunun komik rakamı olan 54 lira, Anayasa’nın 18. maddesine göre angarya yasağı kapsamındadır. Akşam 3 saat fazla mesai yaparsanız 162 lira alırsınız. İftar yemeğine, yoluna, çayına, çorbana yetmez bu para. Bu para sadece emeklilik işlemini yapan çalışana ödeniyor.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu