Bir çocuk değişir, dünya değişir
Uluslararası Kalkınma ve Çevre Derneği – IDEA Universal, Adana’nın Karataş ilçesine bağlı Bahçe Köyü’nde mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına yönelik Akıllı Öğrenme Laboratuvarı projesini hayata geçirdi.
Uluslararası Kalkınma ve Çevre Derneği – IDEA Universal, teknoloji tabanlı öğrenme laboratuvarı projesiyle çocuklara kendi yüzleriyle akıllı ve eğlenceli bir şekilde öğrenme fırsatı sunuyor. Akıllı öğrenme laboratuvarında çocukların motor becerilerini geliştirmeye yönelik fiziksel oyunlar tabletlere yerleştiriliyor. Temel mantık, matematiksel yaratıcılık, okuryazarlık ve yaratıcılık gibi birçok alanı destekleyen 500’den fazla akıllı uygulama tabletlere kuruluyor. Bu sayede çocuklar çağın ötesinde, yapay zekaya dayalı bir modelle eğitim açıklarını verimli ve hızlı bir şekilde kapatabilirler.
“Bu projeyle çocuklar eğitim açığını kapatabilecek”
Uluslararası Kalkınma ve Çevre Derneği – IDEA Universal Kurucusu ve Yönetim Kurulu Lideri Hayri Dağlı, son iki yıldır Adana’nın Karataş ilçesine bağlı Bahçe Köyü’nde mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına yönelik akıllı öğrenme laboratuvarı projesi üzerinde çalıştıklarını söylüyor ve ekliyor: “O bölgedeki deprem de şiddetli. Keçe bir bölgeydi. Dolayısıyla buradaki çocukların eğitime erişememesi yeni değil ama doğal şokla birlikte daha fazla çocuk eğitimine devam edemeyecek duruma geldi. Mevsimlik tarım personelinin çocukları için bu durum yıllardır böyleydi. Bu nedenle oradaki yerimizi değiştirmeden planladığımız takvimde ilerleyerek akıllı öğrenme laboratuvarını kurduk. Burada 20 tablet, 500’ün üzerinde oyun tabanlı uygulama ve diğer fiziksel tabanlı uygulamalarla çocuklar okuma-yazma, mantık, matematik, yaratıcılık gibi alanlarda kendi öğrenme hızlarına göre hızla öğreniyorlar. Bu projeyle çocukların eğitimlerini tamamlamaları için eşit fırsatlar yaratıyoruz. Burada özellikle kızları hedef aldık. Herkese açık ama modelin kızlara faydası çok daha fazla. Bu proje sayesinde çocuklar eğitim açıklarını çağın ötesinde yapay zeka tabanlı bir modelle verimli ve hızlı bir şekilde doldurabilecekler.”
“Projeyle yaklaşık 100 bin çocuğa ulaşılması hedeflendi”
Akıllı öğrenme laboratuvarı yılın her günü çocuklara açık olacak şekilde tasarlandı ve tasarlandı. Proje ile mülteci ve deprem bölgesindeki çocukların yanı sıra bölgedeki tüm tarım personeli ailelerinin çocuklarına da ulaşılması hedeflendi. 25 Mart 2023 tarihinden bu yana hayata geçirilen akıllı öğrenme laboratuvarında proje koordinatörü, saha koordinatörü, bölgeden görev alan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı üç öğretmen ve bir gönüllü olmak üzere toplam altı kişi görev yapıyor. , organizasyon içerisinde bir görev aldı. Akıllı öğrenme laboratuvarı projesiyle yaklaşık 100 bin çocuğa ulaşılması hedeflendi.
Projenin taşınabilir versiyonu da mevcut
Projenin taşınabilir versiyonu olan karavanla hareket eden akıllı öğrenme laboratuvarı da faaliyetlerine başladı. Bu mobil akıllı öğrenme laboratuvarı, sarsıntı bölgesinde çizilen rotada çocuklara yapay zeka temelli temel eğitim sağlıyor. Uluslararası Kalkınma ve Çevre Derneği – IDEA Universal, mobil akıllı öğrenme laboratuvarıyla Adıyaman’dan Kahramanmaraş’a, Gaziantep’ten Malatya’ya kadar depremden etkilenen tüm şehir ve köylere ulaşmayı hedefliyor.
Uluslararası Kalkınma ve Çevre Derneği Hakkında – IDEA Universal
Uluslararası Kalkınma ve Çevre Derneği – IDEA Universal tarafından geliştirilen akıllı köy projeleri, su ve gıdanın bulunmadığı zorlu coğrafyalarda sürdürülebilir kalkınma yaratıyor. Dernek, yaklaşık 10 yıldır Afrika ve Asya başta olmak üzere 7 ülkede 350 köyde 3500’den fazla projeye imza atarak 1 milyon kişiye ulaştı. Akıllı Köyler Projesi, her eve 24 saat Dünya Sağlık Örgütü standartlarında su sağlanması, tarım bahçesi kurulması, sulama sistemi, tohum vakfı, tohum bankacılığı ve sürdürülebilir tarım eğitimleri ve her eve 15 kişi elektrik sağlanması gibi konuları kapsıyor. Yenilenebilir enerji kullanarak günde saatlerce.
Türkiye’de mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına yönelik Akıllı Öğrenme Laboratuvarı projesi, Adana’nın Karataş ilçesine bağlı Bahçe Köyü’nde hayata geçirildi. Teknoloji tabanlı öğrenme laboratuvarında çocuklara kendi yüzleriyle akıllı ve eğlenceli bir şekilde öğrenme fırsatı sağlanması hedeflendi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı