Ekonomi

Bundesbank Alman ekonomisinde hafif bir iyileşme görüyor

Almanya’nın merkez bankası Bundesbank, sanayi ve inşaat faaliyetlerindeki şaşırtıcı artışın etkisiyle Alman ekonomisinin ilk çeyrekte marjinal bir genişleme kaydettiğini bildirdi. Ancak banka, hem yurt içinde hem de yurt dışında sanayi mallarına yönelik genel talebin azalmaya devam etmesi nedeniyle bunun henüz önemli bir toparlanmaya işaret etmediği konusunda uyarıda bulundu.

Bundesbank daha önce bu çeyrek için bir daralma öngörmüştü. Yine de dönemin sonuna doğru beklenenden daha güçlü bir performans sergilenmesi, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’nın uzun süreli durgunluk ya da üretim daralması döneminden çıkmakta olduğuna dair umutları arttırdı.

İlk çeyrekteki olumlu gelişmeye rağmen Bundesbank, kalıcı bir iyileşmeye işaret eden işaretlerin olmadığını vurguladı. Yüksek faiz oranları ve ekonomik belirsizlik yatırımları engellerken, tüketici harcamaları da durgun seyretmeye devam ediyor. Ayrıca, konut amaçlı gayrimenkul inşaat sektörü de toparlanma belirtileri göstermemiştir.

İnşaat sektöründeki kayda değer bir artış, Bundesbank’ın sektörel iyileşmenin bir göstergesi olmaktan ziyade tek seferlik bir faktör olarak tanımladığı olağanüstü ılıman kış havasıyla ilişkilendirildi. Bu bağlamda merkez bankası, ekonomik çıktıdaki büyümenin ikinci çeyrekte de devam edip etmeyeceği konusunda belirsizliğini koruyor.

Bununla birlikte rapor, duyarlılık göstergelerinde önemli bir artış olduğunu ve bu eğilimin devam etmesi halinde bir ay önce beklenenden daha güçlü bir ekonomik yükselişe yol açabileceğini ortaya koydu. Bundesbank, duyarlılıktaki bu iyileşmelerin ekonominin temel eğiliminde daha belirgin bir artışı sürdürüp sürdüremeyeceğini görmek için tetikte olmaya devam ediyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

habersivrihisar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu