Haber

Cumhuriyetin 100’üncü yılı nedeniyle Astana’daki caddeye “Anadolu” adı verildi

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ı kabul etti. Tokayev, toplantıda yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin 100. yılı münasebetiyle Astana’da bir caddeye Anadolu adının verilmesini emrettiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kazakistan’la temaslarını sürdürüyor. Bakan Fidan, başkent Astana’daki temasları kapsamında Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev tarafından kabul edildi. Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada Tokayev, resepsiyonda yaptığı konuşmada Fidan’ı Dışişleri Bakanı olarak atanmasından dolayı tebrik ederek, ilişkilerin geliştirilmesine değerli katkılarda bulunacağına güvendiğini ifade etti. Kazakistan-Türkiye’nin ortası. Tokayev, bu yıl Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümünün kutlanacağına işaret ederek, “Türkiye, 100 yılda siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel ve insani alanlarda büyük başarılara imza attı. Uluslararası alanda söz sahibi bir devlet haline geldi.” Bölgesel ve küresel sorunların çözümünde aktif rol alarak arenada yer alan Cumhuriyet, “Ben Astana’nın 100’üncü yılı münasebetiyle Astana’da bir caddeye Anadolu adının verilmesi talimatını verdim” dedi.

“Türkiye, Kazakistan’ın en büyük 10 yatırımcısı arasında”

Türkiye’nin Kazakistan’ın değerli stratejik ortaklarından biri olduğunun altını çizen Tokayev, “Kardeş ülkelerimizin ilişkileri geniş stratejik ortaklık düzeyine yükseldi. Türkiye, Kazakistan’ın önde gelen dört ticaret ortağından biri. Geçen yıl ikili ticaret hacmi arttı. Yüzde 54 artışla 6 milyar 300 milyona.” USD’ye ulaştı. Bu rakamın yakın gelecekte 10 milyar dolara çıkarılması konusunda mutabakata vardık. İki ülke arasındaki yatırım işbirliği dinamik bir şekilde gelişiyor. Türkiye, Kazakistan’ın en büyük 10 yatırımcısı arasında yer alıyor. Şu anda değeri 2 milyar 800 milyon doları aşan 36 proje üzerinde çalışmalar sürüyor. “İki ülke arasındaki işbirliğinin büyük perspektiflere sahip olduğuna inanıyoruz” dedi.

Bakan Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını Tokayev’e ileterek, “Türkiye ve Kazakistan, Türk dünyasının iki değerli aktörüdür ve potansiyelimizin farkına varırsak gerçekten hem kendi ülkelerimize hem de bölgemize faydalı olabiliriz. Sayın Cumhurbaşkanımız çok önemli” dedi. Dinamik ve vizyoner yönetiminiz için minnettarım.” Bize güveniyor ve bununla büyük stratejik hamleler yapabileceğimize inanıyor. Geçtiğimiz yıllarda sizin liderliğinizde Türkiye-Kazak ilişkilerini daha üst bir seviyeye taşıdık. Bu, ülkelerimizin sadakati açısından kritik önem taşıyor ve bunu sürdürmeye devam edeceğiz. Özellikle Kasım ayında yapılacak Türk Devletler Teşkilatı toplantısını sabırsızlıkla bekliyor. İnşallah buraya geldiğinde stratejik konuları detaylı bir şekilde görüşecek” dedi.

Bakan Fidan, Astana’da Türkiye Yatırım Fonu Başkanı Baghdad Amreyev’i de kabul etti. -ASTANA

ferizlihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu