Haber

Eski Çin Başbakanı Li Kiqiang Son Yolculuğuna Veda Etti

Çin’de 27 Ekim’de hayatını kaybeden eski Başbakan Li Keqiang, son yolculuğuna uğurlandı.

Çin resmi ajansı Xinhua’nın haberine göre, 2013-2023 yılları arasında Çin’de görev yapan ve 68 yaşında kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden eski lider için başkent Pekin’deki Babaoshan Devrimci Mezarlığı’nda tören düzenlendi.

Başkan Xi Jinping, Başbakan Li Qiang, Başkan Yardımcısı Han Ching ve Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyeleri Li’nin naaşının önünde durdu.

Li’yi anmak için Çin ana karasındaki, Hong Kong’daki, Makao’daki ve yabancı misyonlardaki bayraklar yarıya indirildi.

Öte yandan Japonya’nın Pekin Büyükelçiliği, eski Çin Başbakanına saygı amacıyla Japon bayrağını yarıya indirdi.

Çin’in protokol kuralları gereği devletin iki numaralı makamı olan Başbakan Li için, devlet liderlerinin cenazelerinde olduğu gibi Büyük Halk Salonu’nda anma töreni yapılmadı.

Ülkeyi yöneten Çin Komünist Partisi (ÇKP) tarafından yayınlanan resmi anma töreninde Li’nin “mükemmel bir ÇKP üyesi, zamanın testini geçmiş sadık bir komünist asker, olağanüstü bir proleter devrimci, devlet adamı, parti ve devlet lideri.”

Li Kiqiang’ı anmak için uygulanan protokolün, 2019 yılında vefat eden eski Başbakan Li Ping için uygulanan protokolün birebir aynısı olması dikkat çekti. ÇKP’nin anma makalesinde, Li Ping’den sonra kullanılan terimlere tam olarak özel bir yer verildi. .

“Halkın Başbakanı”

Eski Başbakan Li Keqiang, ölümünün ardından geçmişte bağlarının bulunduğu Çin’in birçok şehrinde vatandaşlar tarafından düzenlenen anma törenleri ve anma etkinliklerinde “halkın başbakanı” olarak anıldı.

Başkan Xi Jinping ile birlikte son 10 yılda Çin siyasetinin önde gelen isimlerinden biri olan Li, Başbakan olduğu dönemde ekonomiYönetimin sorumluluğunu üstlendi ve özel sektörü teşvik etmeye, yapısal reformlara ve makroekonomik istikrara odaklanan politikalara rehberlik etti.

Li’nin Çin ekonomisini dengesiz büyümeden sürdürülebilir kalkınma modeline dönüştürmeyi amaçlayan ekonomi politikalarına “Linomik” adı verildi.

Eski Başbakan’ın özellikle son dönemindeki siyasi nüfuzu, Devlet Başkanı Xi Jinping’in devlet yönetimindeki artan gücü ve tek adam konumunun gölgesinde kaldı.

Li Kiqiang, Ekim 2022’deki 20. ÇKP Kongresi’nde partideki görevlerinden istifa etti ve hükümetin çalışma raporunu son kez 14. Ulusal Kongre’de parlamentoya sunduktan sonra bu yılın Mart ayında görevlerini halefi Li Qiang’a devretti. Halk Kongresi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu