Haber

İlham Aliyev: Azerbaycan’ın milli savunma sanayisinde yeni bir dönem başladı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesinin savunma alanındaki çalışmalarını takdir etti.

Ermenistan ile Dağlık Karabağ Savaşı sırasında Türkiye’den tedarik edilen Bayraktar TB2 SİHA’lar savaşın seyrini değiştirerek Azerbaycan ordusunun zaferinde büyük rol oynadı.

Türkiye ile savunma sanayi anlaşması

“Azerbaycan’da milli savunma sanayisinde yeni dönem başlıyor.”

Aliyev, “Türk ve İsrailli firmalarla yeni anlaşmalar yaptık. Önce kendi ihtiyacımızı karşılayacağız, sonra da ihraç edeceğiz.”dedim.

“Rusya çekildi, bu pazarı doldurmalıyız”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı “Bu pazarı doldurmamız lazım. 100 milyon dolar düzeyinde askeri ürünler ihracatçısı olabiliriz. Hedefimiz bu.”ifadeleri kullandı.

“Ermenistan’ın tehdit olmasına asla izin vermeyeceğiz”

Aliyev, bazı ülkelerin Ermenistan’a silah satışına ilişkin olarak, “Ermenistan’a verilecek hiçbir silahın onlara bir faydası olmayacak ve ben bunu Ermeni tarafına defalarca söyledim. Onlara bu işe para harcamamalarını söyledim. Bizim için ciddi bir tehdit olduğunu görürsek, bu tehdidi hızla ortadan kaldıracaktır.Bu bizim yasal hakkımızdır.Silah vermeye hazırlandığını görüyor ve biliyoruz.

Ne yazık ki bu ülkeler arasında Hindistan da var. Bunu dostça olmayan bir adım olarak görüyoruz. Çünkü bu saldırı silahlarının bir hedefi var, o da Azerbaycan. Gerekli önlemleri alıyoruz ve Ermenistan’ın bizim için tehdit oluşturmasına asla izin vermeyeceğiz.”ifadeleri kullandı.

“Batı medyasında Azerbaycan’a yönelik karalama kampanyası artıyor”

Aliyev, Ermenistan’ın barış anlaşmasının kaçınılmaz olduğunu anlayacağına inandığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Üçüncü bir savaş başlatma niyetinde değiliz. Bizi bununla itham edenler Ermenilerin iftiralarına inananlardır. Bazı Batı medyasında bize karşı tatsız bir iftira kampanyası artıyor. Bunun ilk tezahürlerini görüyoruz ama daha tatsız adımlarını görüyoruz. Muhtemelen alınacak ama bu bizi durdurmayacak.”dedi.

“Onlar bizsiz, biz onlarsız yaşıyoruz”

Aliyev, Fransa’nın Azerbaycan karşıtı duruşunu da değerlendirdi. “Orada (Fransa’da) savaşı kazanmış olmamız birçok kişiyi çok rahatsız etti. Geriye dönüp baktığımızda AGİT Minsk Grubu’nun, özellikle eşbaşkanlarından Fransa’nın, sorunun çözülmemesi için büyük çaba sarf ettiğini görüyoruz. .

A Bence bu anti-zerbaycan tavrının en büyük sebebi bizim onların planlarını bozmamız ve koruma altına aldıkları Ermenistan’ı kurtaramamaları. Onlar bizsiz yaşıyor, biz onlarsız yaşıyoruz ve onlara ihtiyacımız yok.

Bu alışılmadık bir durum (Fransa-Azerbaycan ilişkileri) ve biz bu durumu bu seviyeye getirmedik. Gelecekte bu durumu normalleştirme fikri olsa da, bunu başlatan biz olmayacağız.”değerlendirmesini yaptı.

“Savaşı kazanmış olmamız Fransa’da birçok insanı rahatsız etti”

Aliyev, Fransa’nın Azerbaycan karşıtı duruşunu da değerlendirdi. “Orada (Fransa’da) savaşı kazanmış olmamız birçok kişiyi çok rahatsız etti. Geriye dönüp baktığımızda AGİT Minsk Grubu’nun, özellikle eşbaşkanlarından Fransa’nın, sorunun çözülmemesi için büyük çaba sarf ettiğini görüyoruz. .

A Bence bu anti-zerbaycan tutumunun asıl sebebi onların planlarını bozmamız ve koruma altına aldıkları Ermenistan’ı kurtaramamaları. Onlar bizsiz yaşıyor, biz onlarsız yaşıyoruz ve onlara ihtiyacımız yok.

Bu alışılmadık bir durum (Fransa-Azerbaycan ilişkileri) ve biz bu durumu bu seviyeye getirmedik. Gelecekte bu durumu normalleştirme fikri olsa da, bunu başlatan biz olmayacağız.”değerlendirmesini yaptı.

“Trans-Hazar hattı meselesi yıllardır siyasallaştırılıyor”

Aliyev, Türkmenistan doğal gazını dünya pazarına ulaştırması planlanan Trans-Hazar boru hattına ilişkin görüşlerini de paylaştı. “Trans-Hazar ile ilgili müzakereler uzun yıllardır devam ediyor, ancak şu anda bir sonuç alınamadı. Bu hattın iletim kapasitesinin 30 milyar metreküp olduğu varsayılıyor. Bu projenin uygulanması için birkaç kilit konu var ve bunlardan biri projeyi kimin finanse edeceği.

Bu projeyi destekliyoruz. Talep edilmesi halinde tesislerimizi, mevcut altyapımızı ve gerekli diğer hususları sağlamaya hazırız ama doğalgaz bizim olmadığı için projeyi başlatan biz olamayız. Trans-Hazar sınırı meselesi yıllardır politize edildi. Ben buna karşıyım.”dedim.

“Azerbaycan’ın haklılığı bir kez daha tescillendi”

Aliyev, Azerbaycan’ın ulusal kanallarına verdiği röportajda, 2. Karabağ Savaşı’nın sonuçlarının ve Azerbaycan’ın zaferinin dünya kamuoyu tarafından kabul edildiğini belirterek, Azerbaycan’ın haklılığını bir kez daha teyit etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, ülkesinin açıkça konuşan ve bağımsız siyaset yürüten bir ülke olduğunu vurguladı.

Savaş bitse de mücadele devam ediyor

Aliyev, savaştan sonra dünyada Azerbaycan’ın politikalarına yönelik olumlu tutumun arttığını belirtti. “Savaş bitmiş olsa da mücadele devam ediyor. Bu mücadeleyi kazanacağımıza eminim çünkü doğru yoldayız.”değerlendirmesini yaptı.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu

Aliyev, ulaşım ve transit projeleri hakkında da bilgi verdi. “Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesini büyütmek için çalışıyoruz. Bu iş için bütçeden 100 milyon dolardan fazla ayrıldı. Bu demiryolunun yıllık taşıma kapasitesini 1 milyon tondan 5 milyon tona çıkaracağız.”dedi.

“Zangezur Koridoru stratejik bir projedir”

Aliyev, Azerbaycan’ın batı vilayetlerini Ermenistan üzerinden Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne bağlayacak olan Zengezur Koridoru ile ilgili olarak, “Zangezur Koridoru bizim için sadece ekonomik ve ulaşım projesi değil, stratejik bir proje. Bu projenin hayata geçirilmesi bizim en doğal hakkımız. Ermenistan artık bundan kaçınmak istiyor ve iki yılı aşkın süredir yükümlülüklerini yerine getirmiyor. ama bu bizi durdurmayacak.”sözlerini kullandı.

Eski Sovyetler Birliği döneminde ve 1. Karabağ Savaşı öncesinde Ermenistan’dan sürülen Azerilerin durumuna değinen Aliyev, şöyle devam etti:

“Batı Azerbaycanlılar ata vatanlarına geri dönmelidir”

“Batı Azerbaycanlıların hakları konusunu uluslararası arenaya taşıdık. Batı Azerbaycanlılar anavatanlarına dönsünler. Bu onların hakkıdır. Biz devlet olarak bu hakkın sağlanması için elimizden geleni yapmalıyız.

Sürgün edilen Azerilerin Batı Azerbaycan’a geri dönmeleri Ermeniler için bir sorun teşkil etmeyecektir. Oraya geri dönmek, Ermenilerin yerlerinden edilmesi anlamına gelmez. Çünkü o köyler boş ve tabii ki elimizdeki tüm imkanları kullanacağız.”

Dünyada Azerbaycan gazına ilginin arttığını belirten Cumhurbaşkanı Aliyev, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından 10’dan fazla ülkeden doğalgaz başvurusu aldıklarını belirtti.

Laçin Koridoru’ndaki protestolar

Öte yandan Aliyev, Azerbaycan’daki çevreci sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve aktivistlerin Laçin Koridoru’nda bir aydır devam eden protesto gösterisinin Azerbaycan topraklarındaki kaçak maden operasyonlarının önlenmesini talep ettiğini vurguladı. haklı bir eylemdir.

Rus kuvvetlerine ait araçların koridoru kullandığını ve araçların Ermeniler için yiyecek ve diğer ihtiyaçları taşıdığını belirten Aliyev, sözlerini şöyle tamamladı:

“Laçın-Hankendi yolundaki olayları abluka olarak nitelendirmek haksızlıktır. Orada (Karabağ’da) Azerbaycan bayrağı altında yaşamak isteyenler için şartlar oluşturulacaktır. Diğer Azerbaycan vatandaşları gibi onların da hakları ve güvenlikleri sağlanacaktır. . Ama vatandaşlığımızı kabul etmek istemeyen gidebilir, kimse engelleyemez, olmaz.”

Ömür

9 Ocak 2023 On numara çekiliş sonuçları belli oldu! İşte kazanan numaralar.

teknoloji

YouTube Shorts para kazanma özelliği 1 Şubat’ta başlıyor

reklam filmi

Teknoloji Devi Hisselerine Yatırım Zamanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu