Ekonomi

Japonya’da bir bakan daha görevden alındı

Japonya’da, Birleşme Kilisesi olarak da bilinen Ay Tarikatı ile bağlantılı ve fonları kötüye kullanmakla eleştirilen Yeniden Yapılanma Bakanı Akiba Kenya görevden alındı.

Bakan Akiba’nın akıbeti, ulusal basında kamu seçim yasasını ihlal ettiği, siyasi fonları kötüye kullandığı ve Ay Tarikatı ile ilişkisi olduğu yönündeki iddiaların ardından belirlendi.

Kendisine atfedilen bazı suçlamaları kabul eden Japon Bakan, liderliğini yaptığı parti içi kümelerin Ay Tarikatı ile ilgili kuruluşlara para ödediğini itiraf etti.

Hem iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) hem de ana muhalefetteki Anayasal Demokrat Parti’nin (CDP) görüşleri üzerine Akiba görevinden alındı.

Japonya Başbakanı Kishida Fumio, boşalan Yeniden Yapılanma Bakanlığı misyonuna daha önce bu görevi üstlenmiş olan LDP Milletvekili Watanabe Hiromichi’yi atadı.

Akiba, son 2 ayda görevden alınan dördüncü bakan oldu.

Başbakan ve LDP Başkanı Kishida Fumio’nun kabinesinde, Ekim ayının sonundan bu yana üç bakan, fonların kötüye kullanılması, siyasi hatalar ve Ay Tarikatı ilişkileri nedeniyle görevden alındı.

Japon ulusal basınında Nisan 2023’te yapılacak yerel seçimler öncesinde 4. bakanın görevden alınmasıyla LDP’nin siyasi geleceğinin olumsuz etkilenebileceği belirtildi.

Siyaset ve Ay Tarikatı

2012-2020 yıllarında Japonya’da “ülkenin en uzun süre görev yapan başbakanı” unvanını elinde bulunduran Abe Shinzo’ya Temmuz ayında düzenlenen suikastın siyasi yansımaları devam ediyor.

Abe, parlamento seçimlerinin arifesinde, partisinin 8 Temmuz’da batıdaki Nara kentinde bir açık hava etkinliğinde yaptığı konuşma sırasında vurularak öldürüldü.

Cinayet zanlısı Yamagami Tetsuya, Birleşme Kilisesi (FFWPU) olarak bilinen dini örgütü destekleyen bir mesaj yayınladığı için Abe’ye kin beslediğini belirtti.

Zanlı Yamagami’nin polis sorgusunda annesinin FFWPU’ya yaptığı bağışların ailesini iflas ettirdiğini savunmasının ardından Japon kamuoyu siyaset-kilise ilişkilerine yöneldi.

Liberal Demokrat Parti (LDP) bünyesinde yürütülen siyaset-kilise soruşturmasında 179 milletvekilinin “Ay Tarikatı” ve yakın örgütlerle bağlantılı olduğu ortaya çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu