Sağlık

Sömestir tatilinin tadını çıkarmanız için 20 öneri

Yarıyıl tatiline sayılı günler kaldı. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, tatilin hem ebeveynler hem de çocuklar için aile bireyleri ile verimli vakit geçirmek, küçük molalar vermek ve yeni döneme daha motive devam etmek için keyifli bir fırsat olduğunu vurgulayarak, “Yetişkinler olarak bizler sosyalleşmeye, dinlenmeye ve gevşemeye ihtiyacı var. Unutulmamalıdır ki bu günlerde çocuklar da endişeli, yorgun ve bunalmış hissedebilirler. Havalar soğuk olsa da parklarda doğada vakit geçirmek hem anne babalar hem de çocuklar için çok önemli.

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, yarıyıl tatilini keyifli ve verimli geçirmeniz için tekliflerde bulundu:

  1. Herkesin tatilin ortasında tüm aile bireyleri ile vakit geçirmeye istekli olması değerlidir. Günü dolu dolu geçirmeye çalışmak yerine herkesin ortak kararı ile yapılan planlar ve aktiviteler hem çocuklar hem de ebeveynler için daha keyifli olacaktır.
  2. Çocukların akranlarıyla bağ kurmasına yardımcı olabilirsiniz. Arkadaşlarla buluşmalar, doğa yürüyüşleri, arkadaşlarla geziler planlanabilir.
  3. Çocuklarınızla sorumluluklar, evde yapılması gereken işler hakkında konuşabilirsiniz. Çocuklarla planlarınız hakkında konuşmak onların kendilerini değerli hissetmelerini sağlayacaktır. Bir sonraki günü veya haftayı çocuğunuzla birlikte planlamak, onun sadece planlara daha fazla bağlı kalmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda karar verme ve sorumluluk alma becerilerini de geliştirir.
  4. Uyuma, uyanma, yemek yeme, teknoloji kullanma ve oyun oynama saatleri değişmemeli. Çocuklar tatillerde de rutinlerine devam etmeli ve düzenlerini bozmadan günü verimli bir şekilde geçirmelidir. Okula dönüşte uyum sorunu yaşamamak adına sistemin devamı değerlidir.
  5. Tatilde ev ödevi veya ek iş ihmal edilmemeli. Her gün, belirli zaman aralıklarında, özellikle sabahları, kısa süreli ödev veya çalışma, konu tekrarı için zamanlar planlanabilir.
  6. Yapılacak etkinliklere karar verirken çocuğun hem eğlenebileceği hem de öğrenebileceği, yaşına ve gelişimine uygun etkinliklerle bilgilerini pekiştirirken keyifli zamanlar yaratabilirsiniz.
  7. Bunu üretmek, keşfetmek ve paylaşmak çocukların gelişimi için çok değerli. Çocuklarınızla sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayabilir, yeni tarifler deneyebilirsiniz.
  8. Beceri veya yaratıcılığa dayalı etkinlikler tüm aile üyelerinin katılımıyla planlanabilir.
  9. Zaman zaman aile tarafından çocukların gelişimine uygun olarak seçilen filmler ya da belgeseller izlenebilir ve ardından izlenen sinema beğenilebilir.
  10. Ailece okuma etkinlikleri planlanabilir. Daha sonra kitap resimlendirilebilir veya sorularla pekiştirilebilir.
  11. Tüm aile bireylerinin katılabileceği, rekabetin ve rekabetin ön planda olmadığı oyunlar oynanabilir.
  12. Puzzle, puzzle, eğitici kutu oyunları ve bilgi kartları ile keyifli ve verimli vakit geçirebilirsiniz.
  13. Çocukların tatilde eğitimden uzak kalmaması için her gün 30-40 dakikalık çalışma veya konu tekrarı çocukları fazla yormayacak şekilde faydalı olacaktır. Çalışmalarına baskı yapmamak, zorlamamak, sert ve suçlayıcı uyarılardan ve onları özgür hissettiren tavırlardan kaçınmak değerlidir.
  14. Tatilde ekran süresi ve sınırları mutlaka hatırlatılmalı ve bu sınır her gün birebir olmalıdır. Anne babalar bu kuralları sürdürürken mutlaka dengeli ve kararlı olmalıdırlar.
  15. Evde yapacak bir şey bulamadığını ve sıkıldığını söyleyen ebeveynler evde olsalar bile neler yapabilecekleri, zamanlarını nasıl verimli ve bir o kadar da eğlenceli geçirebilecekleri konusunda tavsiyelerde bulunmalıdır.
  16. Çocuklar tatil boyunca mümkün olduğunca ekranlardan uzak durmalıdır. Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi için sadece tatillerde değil okul döneminde de ders saatleri dışında tablet veya bilgisayar başında geçirilen süre sonlandırılmalı, fazla ise azaltılmalıdır.
  17. Tıpkı okul tatillerinde olduğu gibi tablet veya televizyon karşısında yemek yenilmemelidir. Tüm aile bireylerinin bir merkeze gelip aynı anda yemek yiyeceği bir sistem kurulmalıdır. Sofra, tüm aile üyelerinin desteği ile kurulmalı ve kurulmalıdır.
  18. Ebeveynler, tatillerde çocuklarını arkadaşlarıyla bir partiye getirmek için yüz yüze veya çevrimiçi toplantılar düzenleyebilir. Bu toplantılarda çok yorucu olmayan kısa süreli etkinlikler, eğitimler ve hatta velilerin katılabileceği eğlenceli etkinlikler yapılabilmektedir.
  19. Çocukların işini bitirmeden, kontrolü onların hayal gücüne bırakarak keyifli vakit geçirmelerini sağlayabilirsiniz. Onlara sürekli yön vermek, ne yapacaklarını söylemek, oynadıkları oyuna çok fazla müdahale etmek, harcadıkları sürede üretkenliklerini ve yaratıcılıklarını sınırlayacaktır.
  20. Çocuklara tatilin kaç gün süreceği ve tatil bittikten sonra eski düzende okula devam edecekleri hatırlatılmalıdır. Küçük çocukların daha kolay anlaması için fotoğraflarla konuşulan ve anlatılanlar somutlaştırılabilir.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

haber-suruc.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu