Teknoloji

Zehirli bir yılan tarafından ısırılma ihtimaliniz her zamankinden daha yüksek. Ama bunun sebebi nedir?

Yeni bir çalışma, iklim değişikliğinin muhtemelen bu kadar çabuk düşünmediğimiz ilginç bir sonucunu ortaya çıkardı. ABD, Georgia’daki hastaneye yatış raporlarını inceleyen ekip, ortalama günlük sıcaklığın artışla ilişkili olduğunu buldu. yılan zehirlenmesi insidansının arttığına dair kanıt bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) dünya çapında yaklaşık 5 milyon yılan ısırığı bildirmesiyle, bunlar artık yüksek öncelikli, ihmal edilmiş tropikal bir hastalık olarak sınıflandırılıyor. Emory Üniversitesi’nde bir çalışma lideri ve sağlık ve çevre bilimcisidir. Noah ScovronikAraştırmanın önemine ilişkin açıklamada, ” Hava durumunun – meteorolojideki kısa vadeli değişiklikler anlamına gelir – insan-yılan etkileşimlerini nasıl yönlendirdiği hakkında fazla bir şey bilmiyoruz, çünkü kısmen, hastalık ve ölüm nedenlerine ilişkin iyi verilerin bulunmadığı yerlerde birçok tehlikeli yılan ısırığı meydana geliyor.” söz konusu.

Veriler, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en yüksek yılan çeşitliliği ve yoğunluklarından birine sahip olan ve 17 zehirli yılan türüne ev sahipliği yapan Georgia eyaletine odaklandı. 7 yıllık çalışma süresi boyunca, grup bire bir günlük maksimum sıcaklığa maruz bırakıldı. 1°C’lik bir artışın, zehirli bir yılan tarafından ısırılma olasılığındaki yüzde 5,6’lık bir artışla ve zehirli olmayan bir yılan tarafından ısırılma olasılığındaki yüzde 5,8’lik bir artışla ilişkili olduğunu buldu; en güçlü korelasyon meydana geldi. ilkbahar.

Georgia Hospital Association’dan alınan veriler, 2014 ve 2020 yılları arasında eyalete yapılan tüm acil servis ziyaretlerini gözden geçirdi ve çalışmada kullanılmak üzere zehirli yılan ısırıklarını, zehirsiz yılan ısırıklarını ve diğer cinslerin zehirlenmelerini analiz etti.

Yılan fizyolojisinin bir rol oynadığı tahmin ediliyor, ancak araştırmacılar bu ilişki hakkında kesin sonuçlara varma konusunda temkinli davranıyorlar. Ektoterm (soğukkanlı) canlılarYılanlar ve diğer sürüngenler, iç biyolojik işlevlerini kontrol etmek için dış sıcaklıkları kullanır ve bazı türler kış aylarında kış uykusu benzeri bir döneme girer.

Çalışma, bu işlevlerin iklim değişikliğinden etkilendiğini göstermektedir. İlkbahar ve sonbaharda artan acil servis ziyaretleri, daha yüksek sıcaklıkların çeşitlerin ilkbaharda daha erken uyanmasına ve sonbaharda daha uzun süre uyanık kalmasına yardımcı olduğunu ve insanların vahşi doğada yılanlarla rekabet etme olasılığını artırdığını gösteriyor.

Çalışmanın ortak yazarı ve Emory Üniversitesi herpetologu Lawrence Wilson, “ Georgia’da ve özellikle Atlanta bölgesinde insan gelişimi hızla genişledikçe, insan-yılan karşılaşmaları artmaya devam edecek ve şimdiden artıyor.diyor ve ekliyor: “ Dışarıda çok zaman geçiren hemen hemen herkes, bakır başlı bir çıngıraklı yılan veya başka bir zehirli yılanla karşı karşıya kalmıştır.

Wilson, zehirli ırklarla negatif rekabet olasılığını azaltmada temel faktörün eğitim olduğunu belirterek açıklamasına devam ediyor. “ İnsanlara yılanların yoğun bitki örtüsü olan yerler gibi hangi yaşam alanlarını tercih ettiğini bildirirseniz, bu tür yaşam alanlarına karşı temkinli davranabilirler. Yılanlar ve insanlar, hatta zehirli yılanlar, yaşam alanlarına ve ihtiyaçlarına saygı gösterdiğimiz ve anladığımız sürece uyum içinde yaşayabilirler.

Çalışmanın bulguları Gürcistan’a özgü olduğundan, bu sıcaklık değişikliklerinin farklı iklimlerde farklı yılan cinslerini nasıl etkileyebileceğini araştırmak için farklı popülasyonlarda daha fazla araştırma yapılması gerekecektir.

haber-bayat.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu