Haber

Başkan Olmanın Şartları Nelerdir? Kimler Cumhurbaşkanı Adayı Olabilir?

Ülkemizde Cumhurbaşkanlığı seçimleri 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak. Millet İttifakı adayının tartışıldığı son günlerde kimlerin aday olabileceği merak konusu oldu. Vatandaşlar cumhurbaşkanlığına kimlerin aday olabileceğini araştırıyor. Öte yandan seçimlerin 2. tura çıkma olasılığı ve 2. seçimin ne zaman yapılacağı da araştırılıyor. Peki cumhurbaşkanlığına kim aday olabilir? Başkan olmanın şartları nelerdir?

Detaylar burada…

Cumhurbaşkanlığı seçimi 14 Mayıs Pazar günü yapılacak. Cumhurbaşkanlığı adaylarının belirleneceği son günlerde siyasi kulislerde sıcak gelişmeler yaşandı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Altı Masa’dan ayrılma kararı alması üzerine Millet İttifakı’nın adayı kim olacak sorusu gündeme geldi.

Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu için Meral Akşener’in adaylık çağrısı yaptığında hareketli anlar yaşandı. Ardından Ersan Şen’in adaylık için yeşil ışık yakmasının ardından adayın kim olacağı merakla bekleniyordu.

Peki Başkan Olmanın Kuralları Nelerdir?

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı sayfasında yer alan bilgilere göre cumhurbaşkanı adayı olacak kişiler;

  • O kırk yaşında,

  • Yüksek öğrenimden mezun

  • Milletvekili olmaya hak kazandı

  • Türk vatandaşı olmaları gerekmektedir.

Aynı anda aday gösterilecek kişiler;

  • Siyasi parti kümelerinin, en son yapılan genel seçimlerde tek başına veya birlikte geçerli oyların en az yüzde beşini almış siyasi partiler veya en az yüz bin seçmen tarafından aday gösterilmesi zorunludur.

Ülkemizde Cumhurbaşkanının görev süresi toplam 5 yıldır. Başkan seçilen bir kişi en fazla iki defa seçilebilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı seçilen kişinin üyeliği sona erer.

Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Nasıl Yapılır?

Ülkemizde Cumhurbaşkanlığı seçimleri genel oyla yapılmaktadır. Geçerli oyların salt çoğunluğunu (%50’den fazla) alan aday Başkan seçilir. İlk oylamada çoğunluk sağlanamazsa seçim ikinci cinse kalır. İkinci tıpta seçim sadece en çok oyu alan iki kişinin ortasında yapılır.

Seçim tamamlandıktan sonra eski Cumhurbaşkanı, yeni Cumhurbaşkanı göreve başlayana kadar görevine devam eder. Cumhurbaşkanı göreve başlamadan önce Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde yemin eder.

Kaynak: Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı

haber-susuz.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu