Haber

İran’da Türk şair ve düşünür Hakim Nizami Gencevi anılıyor

İran’da Türk şair ve düşünür Hakim Nizami Gencevi çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Gencevi’yi Anma Haftası dolayısıyla başkent Tahran’da düzenlenen programa İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kenani, yabancı büyükelçiler ve misyonlar ile bazı akademisyen ve edebiyatçılar katıldı.

Törende 12. yüzyıl düşünürü Gencevi’nin hayatı ve eserlerinden bahsedilerek şiirlerinden seçilen dörtlükler okundu.

Kültür ve Rehberlik Bakanlığı tarafından yayınlanan şiir kitabı ve öykülerinden bir seçkinin sergilendiği programda, el dokuması halı sergilendi.

5-12 Mart ortasında Hakim Nizami’yi Anma Haftası çerçevesinde şairin eserlerinden yararlanılarak yurt genelinde birçok etkinlik yapılacak. Ayrıca Tahran’da bir cadde ve meydana Hakim Nizami Gencevi’nin adı verilecek ve heykelinin açılışı yapılacak.

-Hakim Nizami Gencevi

Doğum ve ölüm tarihi kesin olarak bilinmeyen bir Türk baba ile Kürt bir anneden dünyaya gelen Gencevi, eserlerinin çoğunu Farsça yazmıştır.

Daha çok şiirleriyle tanınan 12. yüzyıl düşünürü Gencevi’nin felsefe, edebiyat, astronomi, tıp ve geometri alanlarında da eserleri bulunmaktadır.

İran edebiyatının “hamse” türünün kurucusu ve manzum aşk hikâyelerinin en büyük ustası kabul edilen Gencevi’nin eserleri, kendisinden sonra gelen şair ve düşünürleri de etkilemiştir.

Gencevi’nin eserleri; Sadi Şirazi’nin Bostan’ında, Mevlana’nın Mesnevi’sinde, Emir Hüsrev Dehlevi’nin Hamse’sinde, Arif Erdebili’nin Ferhadname’sinde, Ali Şir Nevai ile Abdurrahman Cami’nin Hamsal’ında ve Fuzuli’nin Leyla ve Mecnun’unda yeniden işlenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu