Haber

Diyarbakır’da seçimler: Kürtler ne istiyor, tercihleri ​​ne olacak?

DİYARBAKIR – 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde TBMM’ye 12 milletvekili gönderecek olan Diyarbakır’da siyasi parti adayları çalışmalarına başladı. 2018 genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi 9, Cumhur İttifakı 3 milletvekili çıkarırken, Millet İttifakı yüzde 7 oyla milletvekili seçemedi.

Anket sonuçlarına göre AK Parti’den kopan Kürt seçmenin oy tercihi Yeşil Sol Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi’nden yana. Sosyopolitik Saha Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç, Diyarbakır’ın son yılların en renkli seçimlerinden birine sahne olacağını düşünüyor. Genç’e göre AK Parti’nin bölgede kaybettiği gücün değerli bir kısmı CHP’ye geçti ve Diyarbakır’ın CHP’li bir milletvekilini Meclis’e gönderme ihtimali var.

KÜRT’ÜN BEKLENTİLERİ: ANA DİLİNDE DİN SORUNU, MERKEZİ YÖNETİME KATILMASI…

Siyaset bilimci Cuma Çiçek’e göre Kürtlerin Millet İttifakı’nın ortak adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na oy verme talepleri; merkezi yönetime katılım, siyasi hakların genişletilmesi, ana dilde reform, sınır ötesi dostluk…

Peki Kılıçdaroğlu bu beklentileri karşılayabilecek mi? sorusuna Çiçek, “Bu beklentiler elbette yüksek beklentiler. Kemal Bey’in kısa vadede bu beklentileri karşılayabileceği konusunda pek iyimser değilim.”

kuluncakajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu