Teknoloji

Gençleri böyle etkiliyor! Rusya oyunları savaş propagandası için kullanıyor

Rusya ve Ukrayna arasında yaklaşık 1,5 yıldır devam eden çatışma siber saldırılarla da devam ediyor.

Son araştırmalara göre Rusya, propaganda yapmak için oyun dünyasına saldırmaya başladı. Minecraft, War Thunder ve World of Tanks gibi oyunlarda birçok taraflı paylaşım bulunmaktadır.

Tanınan oyunları hedefleyin

Microsoft’un sahip olduğu sürükleyici Minecraft oyununda Rus oyuncular, Ocak ayında Rus kuvvetleri tarafından ele geçirilen Ukrayna’da bir şehir olan Soledar için verilen savaşı yeniden canlandırdı ve oyunun videosunu ülkelerinin en popüler sosyal medya ağı VKontakte’de yayınladı.

Çok oyunculu savaş oyunu World of Tanks’ın Rusça versiyonundaki bir kanal, Mayıs ayında Nazi Almanyası’nın yenilgisinin 78. yıldönümünü, Sovyetler Birliği’nin Moskova’daki 1945 tank geçit törenini yeniden canlandırarak anmıştır.

Popüler oyun platformu Roblox’ta bir kullanıcı, Haziran ayındaki ulusal bayram Rusya Günü’nü kutlamak için bir dizi İçişleri Bakanlığı kuvveti oluşturdu.

Bu oyunların yanı sıra Discord, Steam gibi tartışma platformları da Kremlin’in Ukrayna’daki savaşı meşrulaştırmaya çalıştığı yöntemlerden biri. Rusya bu şekilde özellikle gençleri etkilemeye çalışıyor.

Minecraft’ta bir Rus bayrağıyla nasıl bayrak direği inşa edileceğine dair bir resim eğitimi yayınlandı.

Rusya tarafından yasadışı bir şekilde işgal edilen Ukrayna eyaletlerinden biri olan Luhansk etiketli bir şehir manzarası üzerinde dalgalanan bir Rus bayrağı da oluşturuldu.

Siber güvenlik şirketi ActiveFence’de araştırmacı olan Tanya Bekker, “Oyun, özellikle genç nüfus olmak üzere bir kitleye ulaşmak için kamuoyunu gerçekten etkileyebilecek bir platform.”söz konusu.

Microsoft sızıntıları tespit etti

Microsoft başkanı Brad Smith Nisan ayında, şirketin güvenlik ekiplerinin Minecraft ve Discord tartışma gruplarındaki örneklere atıfta bulunarak Rusya’nın “temelde bu oyun topluluklarından bazılarına sızmaya yönelik” son çabalarını tespit ettiğini duyurdu.

Smith, Microsoft’un bu konuda hükümetlere tavsiyelerde bulunduğunu ancak ciddiye alınmadıklarını söyledi.

Kremlin’in video oyunlarına erişimi, diplomatik ve ekonomik tecride rağmen Putin hükümetinin Batı sosyal medyasını ve tüketici eserlerini kullanarak siyasi hedeflerini ne kadar inatla ilerletmeye çalıştığını gösteriyor.

Oyunlar Putin için çok önemli

Bu ay Putin, Kremlin’in oyun endüstrisine olan ilgisinin, hükümetin değerleri aşılaması için potansiyel bir araç olduğunu vurguladı.

Putin, gençliğin sosyal ve ekonomik sorunlarına odaklanmak için 2018’de kurduğu kar amacı gütmeyen kuruluşa yaptığı açıklamalarda bunu “devasa bir iş” olarak nitelendirdi.

Aynı toplantıda konuşan bir başbakan yardımcısına göre, her dört Rustan biri çevrimiçi oyun oynuyor.

Putin, Kremlin’de yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: “Oyun, kişinin hem evrensel insani değerler çerçevesinde hem de vatanseverlik çerçevesinde gelişmesine, kendini bulmasına, bir kişiyi eğitmesine yardımcı olmalıdır.”ifadeleri kullandı.

Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından Microsoft, ABD ve Avrupa tarafından uygulanan yaptırımlara uymak için Rusya’ya yeni ürün ve hizmet satışlarını askıya alacağını duyurdu. Ancak Ruslar, Minecraft gibi Microsoft oyunlarına erişmenin yollarını bulmaya devam etti.

Propaganda yayılıyor

Çevrimiçi tehditleri analiz eden Ukraynalı bir danışmanlık firması olan Molfar’daki araştırmacılar; Minecraft, Roblox, World of Tanks ve World of Warships’in Rus versiyonları, Fly Corp, Armored Warfare ve War Thunder’da bir düzineden fazla Kremlin yanlısı propaganda örneği tespit etti.

Neredeyse her gönderi, Putin ve danışmanlarının günümüz savaşını desteklemek için kullandıkları bir tema olan “Nazi Almanya’sına karşı Sovyet zaferi”ni övdü.

Microsoft’un veya diğer şirketlerin Rusya’nın çabalarını engellemek için hangi adımları attığı net değil. World of Tanks, World of Warships ve diğer oyunların Kıbrıs merkezli sahibi Wargaming Group, geçen yıl Rusya ve Beyaz Rusya işini St. Petersburg’daki yan kuruluşu olan Lesta Studio’ya devretti.

Wargaming’in Kuzey Amerika sözcüsü Alex Brewer-Disarufino bir e-postada söyledi. “Wargaming, Ukrayna halkını, Kiev’deki stüdyomuzu ve oradaki çalışanlarımızı güçlü bir şekilde destekliyor”söz konusu.

Londra’daki Stratejik Diyalog Enstitüsü’nde aşırı sağ ve nefret hareketleri araştırma lideri Jacob Davey, Minecraft ve diğer oyunların savunmasız gençliği etkilemek isteyenler için yararlı araçlar olabileceğini söyledi.

battalgaziajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu