Haber

‘İki Tuzla kardeşlik projesi’ ile iki ülke arasında dostluk köprüsü kurulacak

Bosna Hersek Tuzla Belediye Başkanı Zijad Lugavic, kardeş şehir Tuzla’yı ziyaret ederek Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı ile görüştü. İki lider, sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda kardeşlik ilişkilerini güçlendirecek çalışmalar yapacaklarını belirtti.

Bosna Hersek Tuzla Belediyesi ile İstanbul Tuzla Belediyesi arasında 1992 yılından bu yana devam eden işbirliği ve güçlendirme projeleri ‘İki Tuzla Kardeşlik Projesi’ ile yeni bir boyut kazandı. Projeyle eğitim, ekonomi ve kültür alanlarındaki ilginin güçlendirilmesi, teknolojik gelişmelerin paylaşılması ve Türkçenin yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Bosna Hersek Tuzla Belediye Başkanı Zijad Lugavic, kardeş şehir Tuzla’yı ziyaret ederek Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı ile görüştü. İki lider, sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda kardeşlik bağlarını güçlendirecek çalışmalar yapacaklarını belirtti. Lugavic ve beraberindekiler Tuzla Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney’i de ziyaret etti. Tuzla’nın kültürel mekanlarının tanıtıldığı ziyaret kapsamında misafirler, Tuzla Belediyesi’nin gözde sosyal yardım kuruluşu olan Gönül Elleri Çarşısı’nı ziyaret ederek ilçede uygulanan sosyal yardım projeleri hakkında bilgi aldı.

“KARDEŞLİĞİMİZİ GÜÇLENDİRECEĞİZ”

Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, Bosna Hersek Tuzla Belediye Başkanı Zijad Lugavic ile yaptığı görüşmede, iki kardeş şehir arasındaki sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için çalışacaklarını söyledi. Yazıcı, Bosna’daki kardeşlerinin bu dili konuşmadığını iddia edenlere karşı Türk-Boşnak teolojisini bastırdıklarını hatırlatarak, bu kardeşliğin sevgi bağını yansıttığını belirtti. Yazıcı, “Tuzla halkının Bosna Tuzla halkıyla kaynaşması, ilişkilerinin gelişmesi ülkemiz, milletimiz ve gönül coğrafyamız için çok değerlidir. Tuzla’ya gittiğimizde o sıcaklığı gördük. Bu bağı bugün buraya yaptığı ziyaretlerde görüyoruz. “Elimizden geleni yapacağız” dedi.

“TÜRK İNSANININ MİSAFİR VE ONURLU OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA GÖRDÜK”

Bosna Hersek Tuzla Belediye Başkanı Zijad Lugavic ise, “Her iki belediyenin kardeşliği 2019 yılında Muhammed Hevai Uskufi’nin sözlüğünün tercümesiyle başladı. Her iki belediyenin daha önce ortak çalışmaları olmasına rağmen kardeşlikleri yoktu. Türkçe dil geliştirme çalışmalarımız ortaokul ve lise düzeyinde de devam etti. Bugün biz de Sayın Belediye Başkanımız Şadi Bey’i ziyaret ettik. Onların ve hanımefendinin çok büyük kalpleri var. Ziyaret ettiğimiz yerlerde insanlara yardım etmek için yaptıkları sosyal yardımları da gördük. Diyelim ki çok tutkulu ve istekliler. Ziyaret ettiğimiz bu sosyal tesiste de gördüğümüz gibi insanlara yaptığınız her türlü yardımdaki başarınız çok güzel, sizi tebrik ediyorum. Burada gördüğünüz şey, hem ülkeler hem de toplumlar arasında yapacağımız birçok ortak çalışmadır. Kültürel, sportif ve ekonomik olmak üzere sosyal yardımlarda birbirlerine örnek oluyorlar ve hoş bir dayanışma kurabiliyoruz. “Bugünkü ziyaretimizde Türk halkının misafirperver ve cömert olduğunu bir kez daha gördük” dedi.

“GÖNÜLELİ PAZARINI ÖRNEK ALACAKLARINI SÖYLEDİLER”

Gönül Elleri Çarşısı Kurucu Gönüllü Dr. Fatma Yazıcı da konuklara pazarı gezdirdi. Yazıcı, “Bosna Hersek’le çok samimi, güçlü ve derin bağlarımız var. Onları ağırlamak, misafir etmek bizi her zaman duygulandırır. İlgi alanlarımızı geliştirmek için bugün İstanbul Tuzla’da onlarla birlikte olmak çok güzeldi. İsim kardeşliğimiz var. Bosna Hersek’in Tuzla ilçesi belediye başkanını burada ağırlamak çok anlamlıydı. Bu tür bağlantılar aracılığıyla fikir alışverişinde bulunuyoruz. Belediyeler arasında bir bağlantı var, bundan çok mutluyuz. “Gönül Elleri Çarşısı’nı gezdirdim, çok beğendiler ve örnek alacaklarını söylediler, memnun kaldık” dedi.

‘İki Tuzla Kardeşlik Projesi’ kapsamında yürütülen iş birliği projeleri:

İlk ziyaret 11-14 Ekim 2017 tarihleri ​​arasında Bosna-Hersek’in Tuzla Kantonu’na yapıldı. Bu ziyarette; “Eğitimde İşbirliği Protokolü” ve “İlk Osmanlıca-Türkçe-Boşnakça Sözlük Basımı Protokolü” imzalandı.

Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Tuzla Kanton Bölgesi Spor, Kültür ve Eğitim Bakanlığı bünyesinde seçilen 22 okul arasında uluslararası kardeş okul ağı kuruldu. Bu okullarda yabancı dil olarak Türkçe seçilip öğretilmekteydi.

İki kardeş şehir arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik planlama yapıldı. (İstanbul Tuzla Belediyesi bünyesinde Üniversiteler-Sanayiciler ve İşadamları ile ulusötesi işbirliği toplantısı gerçekleştirildi).

Muhamed-i Hevai-yi Üsküfi’nin 1631 yılında hazırladığı Türkçe-Boşnak Kelamlığı, İstanbul Tuzla Belediyesi tarafından 3000 nüsha olarak basılmıştır.

Okullar maddi imkânlar dahilinde yılda iki kez birbirlerine çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Proje kapsamında toplam 22 program ve 490 kişinin uluslararası hareketliliği gerçekleştirildi.

Bosna-Hersek’in Tuzla kentinde yabancı dil olarak Türkçeyi seçen okullarda kullanılmak üzere eğitim malzemelerinin bulunduğu yardım tırı gönderildi.

Srebrenitsa Şehit Anneleri Derneği, Tuzla Kanton Müftüsü, BİGMEV (Bosna-Hersek İşadamları Derneği) üyeleri ilçemizde ağırlandı.

Savaşta hayatını kaybeden 11 yaşındaki Enes Hodzic’in hayatını anlatan “Çocukların Çevresi” adlı belgeselin lansmanı belediyemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu