Teknoloji

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrıldı

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılışı. Axiom Space şirketi bunu sosyal medya hesabından duyurdu. Gezeravcı, Dragon kapsülünde grup arkadaşlarıyla birlikte dünyaya dönecek. Kapsülün ABD’nin Orlando kıyısı açıklarındaki okyanusa inmesi bekleniyor. Alper Gezeravcı istasyonda kaldığı yaklaşık iki hafta boyunca 13 farklı deney gerçekleştirdi.

Gezeravcı’yı uzaya taşıyan araç, 16 Ocak’ta ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatıldı. Ax-3 Misyonu astronotları Michael López-Alegría, Walter Villadei, Marcus Wandt ve Alper Gezeravcı, Ocak Cumartesi günü Uluslararası Uzay İstasyonu’na girdi. 20, ABD yerel saati ile 07.13 (15.13 Türk Lirası). Gezeravcı, yolculuğunun başlamasının ardından uzay aracıyla ilgili ilk mesajını “Gelecek göklerdedir” sözleriyle verdi.

ALPER GEZERAVCI KİMDİR?

Alper Gezeravcı, 1979 yılında Mersin’in Silifke ilçesinde doğdu. Büyürken babasının mesleği nedeniyle Türkiye’nin farklı illerinde yaşadı. Axiom Space’in internet sitesinde yer alan bilgiye göre Gezeravcı, lisans eğitimini İstanbul Hava Harp Okulu’nda Elektronik Mühendisliği bölümünde tamamladı. Ayrıca Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptı. Türk Hava Kuvvetleri’nde savaş pilotu olarak görev yapan Gezeravcı’nın, F-16 dahil birçok uçakta 15 yıllık uçuş tecrübesi bulunuyor. Ayrıca Türk Hava Yolları’nda 7 yıl kaptan pilot olarak görev yaptı.

Gezeravcı, son olarak Standardizasyon Filosu Akademik Kanat Komutanı olarak Adana’daki 10’uncu Üs Komuta Birimi’ne atandı. Filonun standardizasyonu ve değerlendirilmesi, tüm eğitim dokümanlarının Hava Kuvvetleri standartlarına göre hazırlanması, tüm F-16 ve KC-135R pilotlarının denetim uçuşları öncesinde muayene edilmesi ve filo dokümantasyon standartlarının denetiminden sorumluydu. Gezeravcı, askeri eğitimi sayesinde birçok hayatta kalma kursuna katılmış ve çeşitli görevlere gönderilmiştir.

“HAYALİM GÖKLERLE SINIRLIYDI”

TRT’de katıldığı programda “Uzay hayalim yoktu. Hayalim gökyüzüyle sınırlıydı” diyen Gezeravcı, Türkiye’nin beş yıllık ilk uzay projesine başvuru daveti haberini gördükten sonra şunları söyledi: insanlar, gerekli kriterleri gözden geçirdi, ardından astronotların biyografilerini inceledi ve kendisinin de bunu yapabileceği sonucuna vardı. Daha sonra başvurmaya karar verdiğini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu