Sağlık

Kemer’de 1.425 sokak hayvanı kısırlaştırıldı

Kemer Belediyesi Hayvan Barınak Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde görev yapan Veteriner Hekim Fevzi Uzun, sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasıyla ilgili verdiği bilgilerde, 1.242 kedi ve 183 köpek olmak üzere toplam 1.425 sokak hayvanını kısırlaştırdıklarını söyledi.

 

Kemer Belediyesi, sokak hayvanlarının popülasyonunu kontrol altına almak için kısırlaştırma çalışmalarına hız verdi.

 

Veteriner Hekim Uzun, sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasının salgın hastalıklar ve sokak hayvanları arasında popülasyon kontrolü açısından çok değerli olduğunu belirtti.

 

Sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasının ardından hayvanların fevri hareketlerden kaçınarak sakinleştiğini belirten Uzun, kısırlaştırma çalışmalarına ara vermeden devam ettiklerini kaydetti.

 

Uzun, “Alt yapımız elverdiğince işlerimizi yapıyoruz. Yakaladığımız veya hayvanseverler tarafından getirilen hayvanların kısırlaştırılmasından sonra kuduz aşıları ve parazit tedavileri uyguluyoruz. Tedavileri tamamlandıktan sonra kontrollü bir şekilde beslendikleri ortamlara bırakıyoruz.” söz konusu.

 

– Kısırlaştırılan sokak köpeklerinin sayısında azalma var

Geçen yıl ve bu yıl kısırlaştırılan sokak hayvanları ile ilgili verileri aktaran Uzun, “Hayvanseverlerimizin de desteğiyle Kemer Belediyesi olarak son yılda 1.342 kedi ve 193 köpek olmak üzere toplam 1.535 hayvanı kısırlaştırdık. 2021 yılı. Bu yıl Kasım ayı dahil 1.242 kedi ve 183 köpek olmak üzere toplam 1.425 hayvanı kısırlaştırdık. Çalışmalarının ardından kısırlaştırılan sokak köpeklerinin sayısında azalma oldu. Ancak kedilerin yakalanmasının zor olması ve bazı hayvanseverlerin bu uygulamaya karşı çıkması kedi popülasyonunun artmasına neden olmuştur.” terimleri kullandı.

 

– Otellerle ortak proje

Kemer Belediyesi ve ilçedeki turistik tesislerle ortak proje başlattıklarına dikkat çeken Uzun, şunları kaydetti:

 

“Kapanan otellerin bahçelerindeki hayvanları topladıktan sonra kısırlaştırıp tedavilerini yapıyor ve tekrar beslenmeleri için otel bahçelerine bırakıyoruz. Bu proje kapsamında yaklaşık 10 otel ile çalışıyoruz. Bu otellerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu yılın başında Kemer Belediyesi Hayvan Barınak Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezimizde tadilat çalışmaları gerçekleştirdik. Köpeklerimiz ve yavrularımız için yeni kafes sistemleri kurduk. 54 kafes yaptık. Yaptığımız doğal yaşam alanında hayvanlarımız ihtiyaçlarını serbest bir şekilde karşılamaktadır. Kısırlaştırdığımız hayvanlar şimdilik dinlenme evrelerini bu ortamda geçiriyor. Daha sonra beslenebilecekleri ortamlarda bırakacağız ya da sahipleneceğiz. Kedi bölümümüzde de güzelleştirme çalışmaları yapmayı planlıyoruz. Yaklaşık 15 dönümlük bir alan için Orman Bakanlığına başvurduk ve cevabını bekliyoruz. Daha büyük ve daha çağdaş bir barınak kurmayı hedefliyoruz.”

 

Sokak hayvanlarını sahiplendirmek için uzun süredir yürüttükleri çalışmalar kapsamında, özel gün ve haftalarda Kemer’in çeşitli yerlerinde broşür dağıtarak vatandaşları hayvanlar konusunda bilgilendirdiklerini ve sosyal medya aracılığıyla bilgi paylaşımında bulunduklarını sözlerine ekledi.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu