Sağlık

Yüksek ateşte kaçınmanız gereken hatalar

İSTANBUL (İGFA) –Yüksek ateşi düşürmek için paniğe kapılan ebeveynlerin yaptığı bazı hatalı uygulamalar hem faydalı oluyor hem de çocuğun sağlığını tehdit ediyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Acar, yüksek ateşin bir hastalık değil, vücudun savunma sisteminin yeterince çalıştığını gösteren bir yanıt olduğunu belirtti.

Özellikle 3 yaş altı çocuklarda yüksek ateş ve bazı semptomların ortaya çıkmasında vakit kaybedilmemesi gerektiğini belirten Dr. Acar, “Mesela ateş üç gün devam ediyorsa, dirençliyse ve şu gibi belirtiler varsa; Ateşin yanı sıra halsizlik, genel durum bozukluğu, kusma, baş ağrısı, ishal, öksürük, nefes darlığı, döküntü veya bilinç kaybı gibi durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır.”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Acar, çocuklarının ateşi yükseldiğinde ebeveynlerin kaçınması gereken 7 yanılgıyı anlattı; Değerli uyarı ve önerilerde bulundu.

SOĞUK SU İLE DUŞ!

Çocuğa soğuk suyla duş vermek ateşi aniden düşürebilir ve hipotermiye neden olabilir. Bu nedenle ateşli durumlarda üşümez, Ilık bir duş almak çok önemlidir.

Yüksek ateş durumunda çocuğun eklemlerine buz ve buz paketleri ile baskı yapmaktan kaçınmalısınız. Çünkü tıpkı soğuk duşlar gibi buzla yapılan uygulamalar da ateşi aniden düşürüp hipotermiye neden olabiliyor.

Eklemlere sadece normal sıcaklıktaki su ile ıslak bez kompresi yapmalısınız.

SOĞUK OLDUĞU İÇİN ÖRTÜLENİYOR

Mehtap Acar, ateşi olan çocuğun asla örtülmemesi gerektiğine dikkat çekerek, “Çünkü çocuğun ateşi daha da artabilir, daha da önemlisi kasılmalar gelişebilir. Çocuğu yüksek ateşle kaplamak yerine ortamın ısısının düşürülmesi gerekiyor” dedi.

Ateş arttığında vücuttan sıvı kaybı da arttığı için çocuğunuzun ateşi olduğunda bol sıvı desteği sağlamanın çok önemli olduğunu belirten Dr. Acar, “Çocuğun ateşi olduğunda (38,5-39 dereceye kadar) ortamı soğutmak, ılık duş almak, ince elbise giymek ve bol sıvı vermek bir defadan fazla yeterlidir. Ateş 3’e yükseldiyse” dedi. 38.5-39 derece ise ateş için parasetamol ya da ibuprofen kullanılması yeterli oluyor.” “Doktorunuz önerdiğinde mutlaka ateş düşürücü vermelisiniz. Ateş düşürücü ve ağrı kesiciler doğru kullanılmazsa karaciğer enzimlerinde artış veya toksisite gibi yan etkiler ortaya çıkabilir.” “Ayrıca çocuklarda ateş düşürmek için kullanılan asetilsalisilik asit etken maddesini içeren ilaç, Reye Sendromuna neden olabileceğinden ateş vakalarında kesinlikle kullanılmamalıdır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu