Sağlık

5 saniye kuralı gerçek mi? Yere düşen yemeği alıp 5 saniye içinde yemek doğru mudur?

Yere düşen yiyecekle ilgili 5 saniye kuralına göre, 5 saniye geçmeden o yiyeceği yerden kaldırabilirseniz yiyebilirsiniz. 5 saniye kuralına göre yerdeki bakterilerin 5 saniye içinde yiyeceğe geçme zamanı yoktur. Peki 5 saniye kuralı yemek için de geçerli mi? 5 saniye kuralı gerçek mi? Yere düşen yiyecekleri yiyebilir misiniz?

YERE DÜŞEN YEMEK İÇİN 5 SANİYE KURALI!

Yakın zamana kadar insanların mikroorganizmalar ve bunların insan hastalıklarıyla ilişkileri hakkında çok az temel bilgisi vardı. Bu nedenle yere düşen yiyecekleri toplayıp yemek bir zamanlar tabu sayılmazdı. Sonuçta insanlar bakterileri göremiyordu. Bu yüzden görünür kirleri silmenin her şeyi düzelteceğini düşündüler.

Beş saniye kuralını doğrudan ele alan ilk araştırma çalışması 2003 yılında Illinois Üniversitesi’nde yapıldı. Araştırmada E. coli aşılanmış yer karolarına şekerler yerleştirildi. Sonuç olarak bakteriler beş saniye içinde fayanslardan şekere atladı.

Bu konuyla ilgili o tarihe kadar yayınlanan ilk bilimsel makale 2006 yılında Clemson Üniversitesi tarafından yayımlandı. Bu makalede yere düşen gıdaların zamanla bakteri içerebileceği gösterildi. Daha sonraki yıllarda farklı çalışmalar yapılmış ve konuyla ilgili ikinci hakemli makale 2016 yılında Rutgers Üniversitesi tarafından yayınlanmıştır.

Bu çalışmalarda çeşitli besin maddelerinin farklı yüzeylerde ve farklı sürelerde test edildiği belirtiliyor. Sonuçlar, yiyeceklerin yere düştükten sonra bile kısa süre içinde bakterilerle kirlenebileceğini gösterdi. Ancak bu durum bakteri türüne ve yüzeyin türüne göre değişiklik gösterebilir.

5 İKİNCİ KURAL GERÇEK MI?

Düşen gıdanın temiz bir zemine ya da halıya düşmesi halinde, hızlı bir şekilde toplanması halinde bulaşma riskinin düşük olabileceği belirtiliyor. Halı gibi yüzeylere bakteriler hızlı bir şekilde aktarılamaz ve halıya düşen yiyeceklerin kuru olması gerekir. Aynı şekilde düşen yiyecek etrafına su salıyorsa ahşap, laminat gibi yüzeylerde bakteri transfer süresi uzar.

Ancak yine de dikkatli olunması gerektiği belirtiliyor. Çünkü düşen gıdanın nerede olduğu ve ne tür bakteri içerdiği konusunda kesin bilgiye sahip olmak mümkün değildir. Bazı patojenler çok hızlı hareket edebilir ve yiyecek düşer düşmez bulaşabilir. Gıdanın sıvı veya akışkan bir yüzeyle teması halinde bakterilerin neredeyse anında aktarıldığına dair kesin kanıtların olduğu vurgulanıyor.

Sonuç olarak, yiyecekleri düştükten hemen sonra yemek tehlikeli olabilir ve kontaminasyon riski oluşturabilir. Bu nedenle düştükleri yüzeyin temizliğinden ve bakteri türlerinden emin olmak önemlidir.

yazihan-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu